webbdesigner dricker kaffe

Framtidens webbdesign

När jag blickar in i framtiden och funderar över hur dagens webbdesign kommer förändras under de kommande åren, känner jag en osäkerhet kring vilken väg man inom branschen väljer att ta. Då nya tekniker ständigt dyker upp och trender kommer och går, är det svårt att dra några slutsatser om vad som kommer ske. Det kan dock vara spännande att ändå leka med tanken och spekulera i hur den webbdesign som kommer vara basvara inom ett decennium eller två kan tänkas se ut, men även att spåna lite kring hur den kommer förändras inom den närmsta framtiden.

Det här är ett gästinlägg av skrivet av webbyrån Sunbird.

Webbanimeringen är tillbaka

Idag ser vi hur allt fler webbplatser använder sig av chattbotar för att kommunicera med användare. Om användningen av dessa botar ökar ytterligare framledes, kan copywriting komma att bli en lika viktig färdighet för webbyråer såsom Sunbird som själva designen av webbplatser idag är. Det kommer även leda till ökad efterfrågan på animering för webben.

En gång i tiden avfärdades animerade användargränssnitt som störande och påträngande, men webbanimeringen har nyligen gjort comeback som ett användbart sätt att ge användare omedelbar feedback på knapptryckningar och liknande. Med hjälp av animering kan användaren dessutom guidas genom en process, som till exempel att fylla i ett registreringsformulär eller göra ett inköp av en produkt i en webbshop.

Vissa hävdar att animering av användargränssnitt alltid har varit en viktig del av webbdesign, men att det för många har varit svårt att hitta en bra avvägning mellan en bra design och ett sätt att använda tekniken för att ge användarna feedback på att deras inmatning har registrerats. Tack vare webbanimeringens ökade popularitet, kommer vi inom en snar framtid att se en ökning av efterfrågan på skickliga webbdesigners som behärskar denna teknik.

Mer utbredd användning av VR och AR

3D-teknik används allt mer flitigt av webbyråer och personer med detta kunnande är därför eftertraktade på arbetsmarknaden. Vissa aktörer i branschen ser på virtual reality (VR) som en fluga, men det är tydligt att såväl barn och vuxna uppskattar webbapplikationer som implementerar VR-teknik. Dagens barn kommer dessutom med all sannolikhet växa upp i en värld där denna teknik används i större utsträckning än idag, så de kommer förvänta sig att kunna använda den även i framtiden.

Även augmented reality (AR) har hamnat på tapeten tack vare appar som Pokémon GO. Denna teknik har legat lite i bakvattnet, men i och med att såväl Apple som Google har tagit fram utvecklarkit för AR, kommer troligtvis tekniken få en skjuts framåt inom en snar framtid. Kanske blir morgondagens webb till och med ett element i vårt synfält, som Google Glass fast implementerat på näthinnan?

Riktigt så långt kanske vi inte kommer på bara ett par årtionden, men Istället för att använda oss av bildskärmar skulle webben kunna bli någonting som vi ser genom ett par smarta glasögon eller kontaktlinser. Istället för att leta efter en viss flight på en stor bildskärm på flygplatsen, skulle ens enhet då kunna berätta vart man ska och bara visa de tider som är relevanta för en själv.

Ökad tillgång på utvecklarverktyg

I takt med att vi närmar oss mitten av detta 21:a århundrade, kommer webbdesign otvivelaktigen få en allt större betydelse. Vi kommer leva en allt större del av våra liv på nätet, vilket gör att digitala användarupplevelser kommer utgöra ett viktigt fundament i alla företag. Trots denna stora framtida efterfråga på webbdesign finns det dock ett problem.

Det finns redan idag en massiv efterfrågan på bra webbdesign och mjukvara, men det finns inte tillräckligt många bra utvecklare för att alla de saker som efterfrågas ska kunna byggas. Även om tillgången och efterfrågan skulle vara i balans, är infrastruktur väldigt resurskrävande. Det finns en lösning på denna problematik i sikte: en närmast explosionsartad ökning av utvecklarverktyg.

Redan idag existerar bland annat verktyg som gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt sätt implementera realtidsfunktioner i webbapplikationer, funktioner som möjliggör automatiska uppdateringar av webbsidor utan att användaren själv behöver uppdatera sidan. Dessa, och andra utvecklarverktyg, gör att man som utvecklare slipper återuppfinna hjulet upprepade gånger, vilket leder till en effektiviserad utvecklingsprocess. Framtidens utvecklarverktyg kommer med all säkerhet att ytterligare snabba upp framtagningen av webbplatser och webbapplikationer samt förenkla underhållet av dessa.

Slutledning

Jag spår att såväl webbanimering som VR och AR, samt en rad andra webbtekniker, inom loppet av några år kommer öka efterfrågan på webbdesigners och webbyråer som besitter dessa efterfrågade kunskaper och färdigheter. Denna efterfrågan tror jag kommer mötas av allt mer sofistikerade utvecklarverktyg som förenklar och effektiviserar utvecklingsprocessen. Med tanke på att branschens hjul snurrar allt snabbare, är oddsen låga för att denna utveckling kommer vara fortsatt dominant även inom ett årtionde eller två.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.