Snappa domäner – såhär går det till

Något som har blivit väldigt populärt inom SEO-världen är begreppet snapback. Vad det innebär, kort sagt, är att man köper upp domännamn som löpt ut. Det kan vara allt från gamla bloggar, verksamheter som gått i konkurs eller om man har tur, ett stort och etablerat företag med en klanting ekonomiavdelning som har missat att betala domänfakturan. Domänerna man vill komma åt är ofta de med mycket historik, hög auktoritet och många fina inlänkar. Högt värde = fett med länkjuice.. Huruvida detta borde klassas som blackhat eller inte är inte upp till mig. Fult är det iallafall, men vem är inte ful i den här branschen? lol

Är det lagligt att snappa domäner?

Jag har hört frågan diskuteras många gånger, jag har även hört många fall där köpare av domännamn fått hot om stämning av den tidigare ägaren. Jag har dock aldrig hört talats om någon som faktiskt har straffats för att ha snappat ett domännamn.

För att citera det svenska Patent- och registreringsverket:

Har någon registrerat ditt varumärke som domännamn, betyder det inte per automatik att det är ett intrång på din rättighet. Om det är ett intrång eller inte beror på om domänen används kommersiellt. Gör den inte det är det inte fråga om ett intrång. Används domänen kommersiellt kan det vara fråga om ett intrång i de fall innehavaren av domänen använder sig av webbplatsen och där saluför samma, eller liknande, varor och tjänster som du har skyddat ditt varumärke för.

Källa: https://www.prv.se/sv/vara-tjanster/utbildning/prv-skolan-online/domannamn/

Det vanligaste är endå att man ger upp domännamnet om man får många klagomål av den tidigare ägaren. Man vill ju inte spela rysk roulette med nätryktet i onödan, eller hur?

Hur vet man vilka domäner som går att snappa?

IIS uppdaterar dagligen en lista med domännamn som löper ut inom 30 dagar. Listan finns tillgänglig i txt-format, en för .SE-domäner som löper ut och en för .NU domäner som löper ut. Här hittar du filerna:

Lista på .SE-domäner som löper ut:
https://www.iis.se/data/bardate_domains.txt

Lista på .NU-domäner som löper ut:
https://www.iis.se/data/bardate_domains_nu.txt

Snappa domäner

Vilka levererar bäst snapback?

Bakom snapback-scenen döljer sig ett hett krig mellan de olika företagen. För att lyckas plocka rätt domän så gäller det att tajma in köpet före alla andra. Konkurrensen är stenhård och domännamnen släpps ett i taget i turordning från kl 04.00 (UTC) (Svensk tid: 05.00 vintertid eller 06.00 sommartid). För att bli först gäller det inte bara att vara snabbast, man måste också lista ut i vilken turordning domännamnen släpps för att kunna pricka in köpet så nära släppet som möjligt. Ju bättre värde domänen har desto högre blir konkurrensen för domännamnet du vill ha.

Några av de största leverantörerna av Snapback-domäner listas nedan. Jag vill som vanligt inte utse det bästa alternativet utan låter er istället testa dem själva för att få en egen uppfattning. Om du verkligen vill ha ett speciellt domännamn, varför inte vara en badass och beställa samma domännamn hos alla? Du behöver bara betala den leverantör som faktiskt lyckas köpa ditt domännamn och sannolikheten att du vinner ökar till typ 99%! Cheers 😉

Företag Pris / snapback
Egensajt.se från 312 SEK
Frobbit.se från 350 SEK
Rymdweb.com från 375 SEK
Indukon.se från 375 SEK
Internetvikings.com Okänt
Wpsyd.com Okänt
Strategisk (sseo.se) från 499 SEK

 

3 reaktioner till “Snappa domäner – såhär går det till”

  1. Hejsan! Vi på Redsnapper.nu har varit igång med snapback av domäner ett par månader nu. Testa oss gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.