Surfa gratis & obegränsat på flygplatser eller andra begränsade nätverk.

Många offentliga ställen som t.ex flygplatser eller tåg erbjuder gratis internet under en begränsad tid. När tiden sedan har gått ut så måste du betala för att kunna surfa vidare och ibland så måste du då betala för ett helt extra dygn när du egentligen bara behöver en timma (eller två) till.

Dessa system använder din dators MAC-adress som, enkelt förklarat, fungerar som ett slags personnummer för din dator och kan identifiera den för nätverket. Observera att MAC-address är en förkortning för Media Access Control och inte har något med operativsystemet MAC att göra. När en användare köper ett dygnspass eller abonnemang så kopplas detta till datorns MAC-address. Man kan alltså, genom att byta ut sin egen MAC-address mot någons som har betalt, lura systemet att man surfar från just den datorn och på så sätt utnyttja deras surf-avtal.

Att scanna av nätverket för att hitta verifierade MAC-adresser är lite överkurs och vi kommer därför i detta exemplet istället skapa oss en ny slumpmässigt vald adress – vilket leder till att systemet tror att vi är en ny användare och kommer att erbjuda oss en ”första” gratistimma till!

Eftersom att jag använder en MacBook så är den här guiden anpassad för just OS X. Använder du en PC med Windows så finns det en bra guide här för hur man kan uppdatera sin Mac adress.

En mac-adress besår av slumpmässiga tecken a-z, 0-9 i formatet xx:xx:xx:xx:xx:xx. För att generera en giltig adress kan du använda kommandot.

$ openssl rand -hex 6 | sed 's/(..)/1:/g; s/.$//'

generera mac address

 

Standard för en MacBook är att du har två nätverks interface; en0 för anslutningar med nätverkskabel och en1 för anslutningar via wifi.

Kör detta kommandot för att ändra MAC-address för en1 (wifi) till den slumpmässigt genererade strängen vi fick fram förut:

$ sudo ifconfig en1 ether 38:3a:6e:8d:13:f5

Du kan kontrollera att din MAC-address har blivit utbytt genom:

$ ifconfig -L en1

kontrollera-mac-address

 

Tänk på att det alltid är fel att inte betala för sig men använd gärna artikeln i utbildningssyfte 😉

För att göra det enkelt för er så har jag skrivit ihop ett litet shell script: